Een matrasbeschermer zin of onzin?

Veel mensen vragen zich af waar een matrasbeschermer eigenlijk goed voor is.
Een matrasbeschermer heeft wel degelijk nut.
Je kunt met goede bescherming de levensduur van je matras behoorlijk verlengen.
In dit artikel vertellen we je meer over de zin en onzin van matrasbeschermers. Niet alleen leggen we uit waarom het nuttig is om een matrasbeschermer aan te schaffen, maar we vertellen je ook welke soorten matrasbeschermers er zijn. Door dit artikel te lezen kom je erachter welke matrasbeschermer het beste bij jou én je matras past.

Langere levensduur van matras door matrasbeschermer

Een nieuw matras is een behoorlijke uitgave waar je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk plezier van hebt.Ook kan het best lastig zijn om een matras te vinden dat lekker ligt.
Als je dan eindelijk je perfecte matras gevonden hebt, kun je er maar beter goed voor zorgen. Dat klinkt misschien vreemd, maar als je goed voor je matras zorgt, gaat het al gauw jaren langer mee. Je kunt bijvoorbeeld goed voor je matras zorgen door een matrasbeschermer te gebruiken. Als je een matrasbeschermer gebruikt, ga je slijtage van je matras tegen en zorg je ervoor dat de ventilatie verbeterd wordt. Hieronder leggen we je uit hoe dit precies werkt.

Verschil tussen matrasbeschermer en molton

Je kunt een waterdichte matrasbeschermer of een molton gebruiken om je matras te beschermen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een matrasbeschermer en een molton? Deze twee begrippen worden allebei vaak gebruikt om een beschermlaag voor je matras te omschrijven.

Molton

Een molton is een hoes die je over je matras plaatst. Meestal gemaakt van katoen en heeft een elastische rand, zodat het goed om het matras past.
Een molton voorkomt dat vocht zoals transpiratie in je matras trekt. Hierdoor gaat je matras langer mee.
Het absorbeert transpiratievocht en voorkomt dat dit in het matras dringt. Daarnaast kan een molton ook extra comfort bieden door een zachte en licht gewatteerde laag toe te voegen aan je matras.
Ook kan een molton extra warmte vasthouden, waardoor je het warmer hebt in bed.

Matrasbeschermer

Weet je dat je s’nachts wel een halve liter vocht verliest door transpiratie? En al dat vocht trekt in je matras.
Transpireer je s’nachts veel of heb je last van urineverlies? Dan is het verstandig om te kijken naar een waterdichte matrasbeschermer. Dankzij de speciale PU coating biedt dit de extra bescherming die je matras nodig heeft. Doordat er geen vocht in je matras kan dringen verleng je daarmee de levensduur van je matras. Al dat vocht tast namelijk de veerbaarheid en ondersteunende functie van jouw matras aan. En dat heeft dan weer een impact op jouw slaapcomfort.
PU coating
Een waterdichte molton heeft een laagje PU, maar wat is een PU coating precies? Het is een kunststof en het valt onder de polymeren. Polyurethaan bestaat uit zowel harde als zachte segmenten. Het is daardoor sterk, buigzaam en slijtvast. Verder heeft het een rubberachtige textuur en is het waterdicht. Deze eigenschappen zorgen voor de perfecte bescherming voor jouw matras.
Anti-huisstofmijt
De PU coating houdt niet alleen vocht tegen, maar is ook ideaal om huisstofmijt in je matras tegen te gaan. Doordat de matrasbeschermer het matras als het ware afschermt, krijgen de mijten geen kans om zich te nestelen.

Garantie

Op jouw matras heb je altijd een fabrieksgarantie. Stel dat je hier een beroep op moet doen, dan moet jouw matras wel in goede staat zijn. Lees: zonder vlekken.

 

Alles op een rijtje

Een waterdichte matrasbeschermer heeft verschillende voordelen en nuttige toepassingen. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom het gebruik van een waterdichte matrasbeschermer de moeite waard is:

1. **Bescherming tegen vocht en vlekken**: Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een waterdichte matrasbeschermer is dat het je matras beschermt tegen vocht, zoals morsen, zweet, urine en andere vloeistoffen. Dit voorkomt vlekken en zorgt ervoor dat je matras langer meegaat.

2. **Hygiëne**: Een waterdichte matrasbeschermer draagt bij aan een hygiënischere slaapomgeving. Het voorkomt dat vloeistoffen in je matras doordringen, waardoor bacteriën en schimmels minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met allergieën of astma.

3. **Verlenging van de levensduur van je matras**: Door je matras te beschermen tegen vocht en morsen, voorkom je vroegtijdige slijtage. Een goede matras is een investering, en met een waterdichte matrasbeschermer kun je de levensduur ervan verlengen.

4. **Comfort en geluidloosheid**: Moderne waterdichte matrasbeschermers zijn vaak gemaakt van zachte en ademende materialen die je slaapcomfort niet beïnvloeden. Ze zijn ook ontworpen om geluidloos te zijn, zodat je niet wordt gestoord door het materiaal terwijl je beweegt.

5. **Bescherming tegen huisstofmijt**: Een waterdichte matrasbeschermer kan voorkomen dat huisstofmijten zich in je matras nestelen. Dit is vooral gunstig voor mensen met een allergie voor huisstofmijt.

6. **Kinderen en huisdieren**: Als je kleine kinderen hebt of huisdieren in bed toelaat, kan een waterdichte matrasbeschermer onvermijdelijke ongelukjes opvangen en je matras beschermen tegen beschadigingen.

Het gebruik van een waterdichte matrasbeschermer is dus een praktische en verstandige keuze om je matras te beschermen, de levensduur ervan te verlengen en een hygiënische slaapomgeving te behouden.