PILLING

Koop je een stoffen meubel, dan heb je kans op pilling. Pilling heeft niets met de kwaliteit van de bekledingsstof te maken en moet als materiaal gebonden eigenschap beschouwd worden.
Maar wat is pilling eigenlijk?
En hoe ontstaat dit precies? Wij geven je meer informatie over dit verschijnsel en geven je meteen ook een paar tips om pilling grotendeels te voorkomen.

WAT IS PILLING?
Pilling is het verschijnsel waarbij overtollige vezel van de meubelstof samenklit met pluizen, stof, vezels van kleding of fleecedekens. Hierdoor ontstaan de welbekende bolletjes op je meubel.
Deze bolletjes zijn opgerold vezel die vastzitten aan de stof, soms met verschillende kleuren
en soms ook de kleur van de stof van het meubel.

Indicatie van de pillingkans bestaat uit een schaal van 1 tot 5.
1 staat daarbij voor een grote kans op pilling van de stof en 5 voor een kleine kans op pilling.
Let op! Bij de pillingkans wordt er uitgegaan van goed onderhoud.
Met andere woorden: al scoort de kans op pilling een 4 of 5 dan nog is goed onderhoud een eerste vereiste om pilling ook daadwerkelijk te voorkomen.

Het wel of niet pillen van de bank is veel meer afhankelijk van het soort materiaal: wol heeft veel eerder de neiging om te gaan pillen dan katoen of kunstvezels.

In de textielindustrie zijn daarvoor al heel wat testen uitgevoerd. In een laboratorium kun je veel situaties nabootsen. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van de Martindale test voor pilling.
Maar in de praktijk zijn er altijd situaties die niet te testen zijn.
Transpiratievocht bijvoorbeeld, al dan niet, in combinatie met medicijnen heeft een negatieve inwerking op de meubelstof en kan pilling veroorzaken.

Op warme zomerdagen of avonden zitten we vaak buiten. Goed insmeren met zonnebrandolie is dan een must. Toch even naar binnen om het nieuws te zien. En dan denk je er niet bij na dat je met je ingesmeerde en bezwete rug tegen de meubelstof zit. Niet toch?
En dan trekt het transpiratievocht in de meubelstof.
Bij gebruik van medicijnen zal het transpiratievocht een deel van die stoffen bevatten.
Dat komt allemaal op en in de meubelstof terecht.
En dat heeft gevolgen voor de bank of stoel.

HOE ONTSTAAT PILLING?
Als je een nieuw meubel hebt gekocht, kunnen er nog losse vezels van het garen loskomen. Die vezels klitten vervolgens samen met vezels van kussens, fleecedekens, vloerkleden, vezels van kleding en stof dat in de lucht aanwezig is.
Er zijn diverse factoren te benoemen die pilling beïnvloeden. Wij benoemen de drie meest voorkomende.

Huisdieren
Huisdieren, zoals honden en katten, hebben van nature een vettige vacht. Laat jij je huisdieren op je meubel zitten, dan kan de meubelstof vettig worden en extra bevattelijk zijn voor het aantrekken van stof, haren en andere vezels omdat deze zich makkelijker hechten aan de meubelstof.
Door wrijving, die ontstaat omdat je het meubel in gebruik neemt, treedt pilling op.

Luchtvochtigheid
De ideale luchtvochtigheid voor een stoffen meubel zit tussen de 50 en 60%. In de wintermaanden kan de luchtvochtigheid afnemen tot waarden onder de 40%.
Hierdoor absorbeert de stof te weinig vocht en werkt het oppervlak niet meer geleidend en wordt het dus statisch.
Statische oppervlakken trekken stof en pluizen aan die
vervolgens weer leiden tot pilling.

Kleding, fleeceplaids, kussens & vloerkleden
Vezels afkomstig uit kleding, fleeceplaids, kussens en vloerkleden kunnen de vorming van pilling
beïnvloeden. Deze genoemde producten hebben vaak overtollige vezels die tijdens het gebruik loskomen en samenklitten met de losse vezels die op de meubelstof aanwezig zijn. Dit heeft pilling als gevolg.

PILLING VERWIJDEREN
Pilling kan eenvoudig verwijderd worden met behulp van een pilling-tondeuse. De bolletjes worden met de pilling-tondeuse verwijderd en de stof wordt bij het juist hanteren van deze tondeuse niet beschadigd. Gebruik nooit andere middelen of apparaten dan de pillingtondeuse.
Andere apparaten kunnen de stof onherstelbaar beschadigen.

Pilling is een materiaal gebonden eigenschap en vormt dan ook geen reden voor een reclamatie.

Voorbeeld van pilling

6 Handige tips om pilling te voorkomen

We weten dat pilling nooit helemaal te voorkomen is.
Maar toch zijn er een aantal zaken waar je zelf wat aan kan doen om pilling te  voorkomen
Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld:

1 – Laat huisdieren als hond en kat niet op de salon liggen of slapen.
Reuze gezellig natuurlijk, maar door de natuurlijk aanwezige vettige vacht van de hond of kat trekt de meubelstof extra stof en vezels van kleding aan.

2 – Leg geen plaids of grote kussens op de salon.
Plaids, dekens en kussens staan mooi op de salon maar geven ook een wrijvende werking. Deze wrijvende werking zal het pillen van de stof versterken. Vezels afkomstig uit kleding, fleece plaids, kussens en vloerkleden kunnen de vorming van pilling dus negatief beïnvloeden.
Deze producten hebben veel losse vezels die tijdens het gebruik loskomen en samenklitten met de losse vezels die op de meubelstof aanwezig zijn. Dit heeft pilling als gevolg.

3 – Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis.
Een lage luchtvochtigheid zorgt voor statische elektriciteit waardoor stof, pluisjes en losse vezels zullen toenemen. In de wintermaanden kan de luchtvochtigheid afnemen tot waarden onder de 40%.
Hierdoor absorbeert de stof te weinig vocht en werkt het oppervlak niet meer geleidend en wordt het dus statisch. Statische oppervlakken trekken stof en pluizen aan die vervolgens weer leiden tot pilling.
Probeer om de luchtvochtigheid in huis tussen 50 en 60% te houden.

4 – Reinig je meubel wekelijks door middel van goed stofzuigen met het speciale borstel mondstuk voor meubelstof. Als er geen stof of zand op de bank ligt heb je een kleinere kans op pilling.
Reinig daarom je meubel regelmatig met de borstel van de stofzuiger op een lage zuigstand. Kijk uit dat je de stof niet beschadigt want daardoor zullen vezels loskomen en dat zal de kans op pilling weer vergroten.

5 – Reinig je meubel 1 keer per maand met een vochtige, schone katoenen doek of washandje om aanwezige haren van de meubelstof te verwijderen.

6 – Gebruik nooit een kleefroller voor het verwijderen van haren of stof!
De kleefstof zal zeker op de meubelstof achter blijven. En hierdoor hechten vezels en stof makkelijker aan de meubelstof vast.